Saeed Jones

Jon Premosch/BuzzFeed

Jon Premosch/BuzzFeed

Saeed Jones (1984) amerikai költő. Első kötete, a 2014-es Prelude to Bruise (Prelűd zúzódáshoz) hamar komoly sikert ért el, több díjat is bezsebelt. A kritika nemcsak a bátor témaválasztása miatt magasztalja a kötetet – Jones versei egyszerre érintenek faji, gender-, szexuális, társadalmi kérdéseket személyes, családi és történelmi perspektívából is –, de olyan vélemény is megfogalmazódott, miszerint Jones verseit olvasva az amerikai líranyelv megújulásának lehetünk tanúi. A kötet több rangos listán végzett előkelő helyen, bekerült a National Book Critics Circle Award döntőjébe. Továbbá 2015-ben elnyerte a legjobb verseskötetnek járó PEN/Joyce Osterweil Awardot. Saeed Jones jelenleg New Yorkban él, a BuzzFeed kultúra rovatának felelős szerkesztője.

“A járda testhez álló / dob, / fogaimból billentyű / lesz zongorán.” – Az amerikai Saeed Jones verse Mohácsi Balázs fordításában.

“Leszaggatva a tető, és a csillagok nem / fordítják el bamba tekintetüket sebeimről.” – Saeed Jones verse Mohácsi Balázs fordításában

Újabb vers Saeed Jones Prelude to Bruise című kötetéből Mohácsi Balázs fordításában.

A fiatal amerikai költő újabb verse Prelude to Bruise című könyvéből, Mohácsi Balázs fordításában.

A fiatal amerikai költő Prelude to Bruise című kötetének nyitóverse Mohácsi Balázs fordításában (plusz videó).