Jackson Pollock: The She-Wolf

A vadon

Van bennem egy farkas … agyarak a feltépett sebekre szegezve …. vörös nyelv a nyers húsra … és a forró vér lefetyelése Megtartom ezt a farkast, mert a vadon adta nekem és a vadon nem engedi el.

Van bennem egy róka … egy ezüstszürke róka … szimatolok és gondolkodom … dolgok szagát veszem ki a szélből és a levegőből … beledugom az orrom a sötétségbe és elviszem az alvókat és megeszem őket és elrejtem a tollaikat … cirkálok és körüljárok és megtévesztek.

Van bennem egy vadkan… egy orr és egy has … egy röfögő zabagép … a napon elégedetten alvó gépezet Ezt is a vadontól kaptam és a vadon nem hagyja, hogy elengedjem.

Van bennem egy hal … tudom, hogy sókék vízkapukon keresztül jöttem … heringrajokkal iszkoltam … delfinekkel fújtam vízsugarakat … mielőtt még szárazföld létezett volna … mielőtt a víz leapadt volna … Noé előtt … a Teremtés könyvének első fejezete előtt.

Van bennem egy pávián… mászó-karmos … kutyaképű … éhségét lomha féregként óbégató … szőrös hónaljú … itt vannak a sólyomszemű sóvárgó férfiak … itt vannak a szőke és kék szemű nők … itt rejtőznek álomba gömbölyödve és várnak … készen a vicsorgásra és gyilkolásra … készen az éneklésre és szoptatásra … várakoznak Megtartom a páviánt, mert a vadon így akarja.

Van bennem egy sas és egy feketerigó… a sas álmaim Sziklás-hegységében szárnyal és a Sierra szirtjei közt küzd a vágyaimért … a feketerigó kora délelőtt trillázik, még mielőtt a harmat felszárad, trillázik reményeim Chattanoogájának aljnövényzetében, kívánságaim kék Ozarkjának lábánál áradozik És a sast és a feketerigót is a vadontól kaptam.

Ó, van egy állatkertem, egy állatsereglet van a bordáim között, a csontos fejem alatt, a vörös szelepű szívem alatt és van valami más is: egy férfigyermek szíve, egy nőgyermek szíve: apa és anya és szerető: Isten-tudja-honnan érkezett: Isten-tudja-hová tart — Mivel én vagyok az állatkert gondozója: én mondom, hogy igen és nem: énekelek és gyilkolok és dolgozom: a világ barátja vagyok: a vadonból jöttem.

fordítása

Az eredeti szöveg itt olvasható.