Az 1995-ben Aarhusban született Yahya Hassan fiatal kora ellenére az egyik legismertebb kortárs dán költő. 2013-ban megjelent, Yahya Hassan című első verseskötete több, mint százezer példányban kelt el, s egycsapásra fontos kulturális közszereplővé tette szerzőjét.

Hassan palesztin bevándorló családban született (szülei a ’80-as években települtek át Libanonból Dániába), és meglehetősen hányattatott körülmények között nőtt fel Aarhus hírhedt bevándorló negyedében. Vallásos neveltetésben részesült, de hamar elhagyta a konzervatív családi hagyományokat, amik miatt apjával való viszonya végletesen megromlott. Több rendőrségi ügye is volt, melyek következtében egy farsøi nevelőotthonba került. Az itteni pedagógusok fedezték fel irodalmi tehetségét, és biztatták írásra. Hassan eleinte rapperként próbálkozott, de mint az interjúban is elmondja, a rap világát mindig túl zártnak érezte. Nevelőintézeti és otthoni magányos olvasmányélményei (egyik kedvence Stieg Larsson trilógiája volt) mozdították a költészet felé. De a balhék nem maradtak el körülötte: tizenhat évesen viszonya lett az egyik harmincnyolc éves intézeti nevelőjével, ami a nő elbocsátásával és válásával végződött. 2015 áprilisában, már mint ismert szerző, belépett a dán Nemzeti Pártba (Nationalpartiet), de egy év sem telt el, kirúgták onnan, mert kábítószeres befolyás alatt vezette az autóját, és a rendőrök tetten érték.

A Louisiana múzeum által készített félórás filmben beszél kamaszkoráról, szüleihez fűződő viszonyáról és a frusztrációról, amit az idősebb muszlim betelepülő generációk hibái miatt érez, s arról a dühről, amit ő igyekszik a költészet csatornáján keresztül levezetni.

Yahya Hassan néhány verse magyarul is olvasható az Irodalmi Szemlében, illetve a Tress.hu oldalon.