Száva Csanád

Száva Csanád (1979) író, költő, drámaíró, műfordító, meseíró. A kolozsvári BBTE filozófia szakán egyetemet, majd PhD-t végzett. Tagja az Erdélyi Magyar Filozófiai Társaságnak. Angolul is ír és publikál, fordít románból (Șerban Codrin), angolból, németből. Kötetei: Nyomhatározó (2017, Cédrus-díj), Pixelekre hull (megjelenés előtt, Prágai-díj). 2019-ben a Napút folyóirat nívódíjasa. Kolozsváron él.

“tegnap, ahogy Németország fölött repültem, / arra gondoltam, hogy Te láttad föntről / a krematóriumok fölszálló füstjét / & nem úgy tűnt mintha törődnél vele / mondjuk jobban, mint valami grillek füstjével” – a román Radu Vancu istenes verse Száva Csanád fordításában.

“Ha felmászol a tetőre egy lebombázott város főterén, látni fogsz engem és a népemet” – az ukrán-amerikai Ilya Kaminsky versét Száva Csanád fordította.

“nem jut eszembe, mi a költészet értelme / azon kívül, hogy egy rossz telefon, / amin felhívhatod a halottakat, / hogy vicceket mondj nekik” – az új-zélandi Hera Lindsay Bird verse Száva Csanád fordításában.

“megisszuk a kávét és elfelejtjük, ami volt. / csukd ki. elhagytad a zoknidat. / kifutott a tej.” – a román Marin Mălaicu-Hondrari verse Száva Csanád fordításában.