Vetítő

“Le kell szögeznünk, hogy nem áll túl jól “kicsiny kék oázisunk” jövője, ha már tényleg csak a költők haragja és törődése rázhat fel minket, amikor a világ legnagyobb országai sorra mondják fel a globális klímaegyezményeket (vagy egyáltalán nem is hajlandók aláírni őket).” – Sipos Tamás ajánlója Ian McCallum Nature and Poetry: Voice For The Voiceless (Költészet és természet: hangot a hangtalanoknak) című TEDx előadása elé.

VETÍTŐ. “A témákat tekintve gyakoriak a diktatúrát kritizáló, a múlton és a homályos jövőn merengő versek, de a fennköltebb témákon túl költészetük tele van reménnyel és kísérletező kedvvel is.” Egy kisfilm a fehérorosz költészet helyzetéről, s hozzá Sipos Tamás kommentárja.

Idén augusztusban elindult a LentiLabor nevű nemzetközi irodalmi workshop. A műhelybeli munkát bemutató videómontázs Nemes Z. Márió kommentárjával tekinthető meg.

Christian Bök a kanadai experimentális költészet egyik legizgalmasabb alakja. Költészetében a magánhangzók személyiségét kutatja, anagrammaverseket alkot vagy éppen baktériumok DNS-ébe írva keresi a halhatatlan költészet lehetőségeit.

Patti Smith William Blake, Rimbaud és Walt Whitman mellett kedvenc költői között tartja számon a portugál Fernando Pessoát. A sokarcú, modernista heteronímköltővel barátja, a dalszerző Tom Verlaine ismertette meg még valamikor a 70-es években, Portugália és a portugál kultúra azonban már gyerekkora óta olyan különös jelentőséggel bír az amerikai énekesnő számára, hogy férje egyszer megjegyezte,… Read more »

A dániai Louisiana Modern Művészeti Múzeum hetente frissülő videó-blogjának stábja készített életútinterjút az 1929-ben született Hans Magnus Enzensbergerrel. A költő beszél benne fiatalkorából, melyet részben a Harmadik Birodalomban, részben a romokban álló Német Szövetségi Köztársaságban töltött. Szóba kerül, hogy miért az irodalmi pályát választotta (mint mondja, nem tudott elég jól focizni), mint ahogy az is,… Read more »

Mahmoud Darwish (1942-2008) a XX. század második felének egyik legmeghatározóbb arab nyelvű, palesztin nemzetiségű költője. Művészetét ugyanúgy áthatja az elveszett esztétikum megtalálására törekvő formalista vágy, mint a közel-keleti térség történelmét meghatározó politikai kérdések kendőzetlen felvetése és bemutatása. Pályájának elején verseiben még az arúd, a klasszikus arab költészet, szigorú formai szabályait követte, majd a 70-es években… Read more »

Kenneth Goldsmith (1961) amerikai konceptuális költő. Szobrászként, illetve szövegközpontú képzőművészként indult. A „nem-kreatív írás” megteremtője, mely stratégia a szélsőséges szöveg-kisajátítás iránt elkötelezett. Ezt példázza egyik leghíresebb kötete a Day (2003), mely kilencszáz oldalon reprodukálja („rekontextualizálja”) a The New York Times 2000.09.1.-i számát. Goldsmith meggyőződése szerint a költészetnek a technológiatörténetet kell követnie, ennek értelmében a digitális… Read more »

2014 utolsó napja egyben a Dylan Thomas-centenárium utolsó napja is, a Versumon három cikkel zárjuk a megemlékezést. Film készült Dylan Thomas őrült amerikai turnéjáról Elijah Wooddal a főszerepben.