Amiben hiszek
(What I Believe)

Hiszek a képzelet erejében, hogy újraalkotja a világot, hogy felszabadítja bennünk az igazságot, hogy feltartóztatja az éjszakát, hogy felülemelkedik a halálon, hogy megbabonázza az autópályákat, hogy kedvessé tesz minket a madarak szemében, hogy felsorakoztatja az őrültek titkait.

Hiszek a rögeszméimben, a karambolok szépségében, az elsüllyedt erdők nyugalmában, az izgalmakban, amiket néptelen strandok tartogatnak nekünk, az autótemetők eleganciájában, az emeletes parkolók titokzatosságában, az elhagyott hotelek költészetében.

Hiszek a Wake-sziget elfeledett kifutópályáiban, amik képzeletünk Csendes-óceánja felé mutatnak.

Hiszek Margaret Thatcher rejtélyes szépségében, orrcimpája ívében és az alsó ajkán megcsillanó fényben; a sebesült argentin sorkatonák melankóliájában; a benzinkutas kísérteties mosolyában; az álmomban Margaret Thatcherről, amiben az a fiatal argentin katona kényezteti egy elfelejtett motelben, miközben a tuberkulózisos benzinkutas figyeli őket.

Hiszek minden nő szépségében, fantáziájuk hűtlenségében, oly közel állnak szívemhez; varázsa vesztett testük és a plázapénztárak elvarázsolt krómsíneinek útkereszteződéseiben; abban, ahogy szeretettel tűrik perverzióimat.

Hiszek a holnap halálában, az idő kimerültségében, az országúti pincérnők mosolyában és a reptéri forgalomirányítók holtszezon idején is kialvatlan szemében keresett új időszámításban.

Hiszek a nagyszerű férfiak és nők nemi szervében, Ronald Reagan, Margaret Thatcher és Diána hercegnő pózaiban, az ajkukról felszálló édeskés bűzben, miközben az egész világ kameráit üdvözlik.

Hiszek az őrületben, a megmagyarázhatatlan dolgok igazságában, a kövek józan eszében, a virágok elmebajában, a betegségekben, amiket az Apolló-asztronauták halmoztak fel az emberiség számára.

Hiszek a semmiben.

Hiszek Max Ernstben, Delvaux-ban, Daliban, Tizianóban, Goyában, Leonardóban, Vermeerben, Chiricóban, Magritte-ben, Redonban, Dürerben, Tanguy-ban, a Facteur Chevalban, a Watts-tornyokban, Böcklinben, Francis Baconben és a bolygó minden elmegyógyintézetének láthatatlan művészeiben.

Hiszek a létezés lehetetlenségében, a hegyek humorában, az elektromágnesesség abszurditásában, a geometria komédiájában, a számtan kegyetlenségében, a logika gyilkos szándékában.

Hiszek a serdülő nőkben, abban, ahogyan keresztbe tett lábaik megrontják őket, borzas tisztaságukban, szeméremtestük nyomaiban, amiket kopott motelek fürdőszobáiban hagynak maguk után.

Hiszek a repülésben, a szárny szépségében, mindenben, ami valaha szállt, az államférfiak és szülésznők bölcsességének kövében, amit egy kisgyerek hajított el.

Hiszek a sebészkés gyengédségében, a mozivászon határtalan geometriájában, a szupermarketekben rejlő univerzumokban, a nap magányában, a bolygók fecsegésében, önmagunk ismétlődésében, abban, hogy a világegyetem valójában nem létezik, és az atom unalmában.

Hiszek az áruház-kirakatokban álló videómagnókból áradó fényben, a kiállított autók hűtőrácsának messianisztikus éleslátásában, a kifutópályán hagyott 747-esek motorházán sötétlő olajfoltok eleganciájában.

Hiszem, hogy a múlt nem létezik, hiszek a jövő halálában, és a jelenben rejlő végtelen lehetőségekben.

Hiszek az érzékek működési zavarában: Rimbaud-ban, William Burroughs-ban, Huysmansban, Genet-ben, Celine-ben, Swiftben, Defoe-ban, Carrollban, Coleridge-ben, Kafkában.

Hiszek a piramisok, az Empire State Building, a berlini Führerbunker és a Wake-szigetek kifutópályáinak tervezőiben.

Hiszek Diána hercegnő testszagában.

Hiszek a következő öt percben.

Hiszek a lábfejem történetében.

Hiszek a migrénben, a délutáni unalomban, a naptártól való rettegésben, az órák árulásában.

Hiszek a szorongásban, a pszichózisban és a kétségbeesésben.

Hiszek a perverziókban, a fák, a hercegnők, a miniszterelnökök, a Taj Mahalnál gyönyörűbb elhagyatott benzinkutak, a felhők és a madarak iránti rajongásban.

Hiszek az érzelmek halálában és a képzelet győzelmében.

Hiszek Tokióban, Benidormban, La Grande-Motte-ban, a Wake-szigetben, Eniwetokban, a Dealey Plazában.

Hiszek az alkoholizmusban, a nemi betegségben, a kimerültségben és a lázban.

Hiszek a fájdalomban.

Hiszek a kétségbeesésben.

Hiszek minden gyerekben.

Hiszek a térképekben, diagramokban, kódokban, sakkjátszmákban, rejtvényekben, repülési menetrendekben, a repterek eligazító jeleiben.

Hiszek minden kifogásban.

Hiszek minden indokban.

Hiszek minden hallucinációban.

Hiszek a harag minden formájában.

Hiszek minden mitológiában, emlékben, hazugságban, képzelgésben, ürügyben.

Hiszek egy kéz misztériumában és melankóliájában, a fák jóságában és a fény bölcsességében.

 

fordítása

Az eredeti szöveg itt olvasható.